Traficul de persoane nu este un subiect plăcut și nici nu are o rezolvare imediată. Dar pașii mici spre direcții concrete și reunirea a cât mai multor forțe puternice împotriva acestui flagel pot face o diferență.
Așadar, în săptămâna premergătoare zilei de 18 octombrie, Asociația eLiberare, împreună cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane au organizat în perioada 12-15 octombrie 2015 în parteneriat cu mai multe ambasade și Grupul Parlamentar Român de Combatere a Traficului de Persoane, o serie de patru evenimente sub denumirea Forumul Împotriva Traficului de Persoane:
Luni, 12 octombrie, la Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România a avut loc o discuție pe tema urmăririi penale în cazurile de trafic de persoane.
Cum sunt identificate victimele, cum sunt protejate acestea pentru a rămâne martori în instanță, care este profilul traficantului și ce îl determină pe acesta să acționeze au fost puncte importante abordate de reprezentanții autorităților, dar și de ONG-urile prezente.
A fost prezentă excelența sa, d-na ambasador Stella Ronner Grubacic, reprezentanți ai Reaching Out, Ușa Deschisă, DCCO, CSM.
Marți, 13 octombrie, la Ambasada Regatului Unit a Marii Britanii în România a avut loc o discuție pe tema parteneriatului în lupta împotriva traficului de persoane.
Parteneriatul între autorități și societatea civilă a fost punctat ca un punct important în prinderea și pedepsirea criminalilor, dar și în protecția și asistarea victimelor.
“Parteneriatele cu ONG-uri ne-au ajutat să vedem lucrurile din altă perspectivă și să ne dezvoltăm. Să descoperim, deci, modalități noi pentru a colabora.”
(Maximilian Nicolae, ANITP)
A fost prezentă excelența sa, dl. ambasador Paul Brummell, reprezentați ai Missio Link International, Salvați Copiii, Terre des Hommes, Ministerului Educației.
Miercuri, 14 octombrie, în parteneriat cu Ambasada SUA în România la American Corner (Biblioteca Națională) a avut loc o discuție pe tema protecției victimelor traficului de persoane.
Sunt departamentele statului în măsură să se ocupe de victime? Au pregătirea necesară? Cum putem echilibra balanța în care victima are parte de un avocat din oficiu, iar traficantul are câțiva avocați foarte bine plătiți?
A fost prezentă excelența sa, dl. ambasador Hans Klemm, reprezentați ai Centrului Rațiu pentru Democrație, Ușa Deschisă, Reaching Out, People 2 People și ai Ministerului Muncii.
“Pentru a le ajuta pe victime, dintre care trei sferturi sunt femei şi peste o treime copii, guvernele trebuie să facă tot ce le stă în putinţă pe trei fronturi: să prevină traficul de persoane, să-i urmărească în justiţie pe traficanţi şi să protejeze victimele după ce infracţiunea a avut loc. “
(Excelența sa, dl. Ambasador Hans Klemm)
Joi, 15 octombrie, în parteneriat cu Grupul Parlamentar de Combatere a Traficului de Persoane, în sala Nicolae Titulescu în cadrul Parlamentului României a avut loc Conferința Traficul de Persoane cu tema prevenire și parteneriat în contextul actual.
S-a evidențiat în această întâlnire nevoia de prevenire accentuată pe palierul “online”, necesitatea fondurilor pe partea de asistență, dar s-a vorbit și de inițiativa CSM de anonimizare a datelor victimelor minore în cazurile de trafic de persoane.
ONG-urile prezente și-au manifestat, de asemenea, îngrijorarea față de creșterea numărului de minori traficați, necesitatea înlesnirii acreditărilor pentru cei ce oferă multiple servicii de asistență socială, dar și nevoia de personal și donații.
La conferință au participat dl. ministru Angel Tîlvăr, dl secretar de stat în Ministerul Muncii Adrian Marius Dobre, reprezentați MAE, CSM, Anke ter Hoeve, șef adjunct de misiune Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, reprezentanți DGASPC, ai ONG-urilor și alții.
Primele trei evenimente au fost transmise live pe internet, iar cele trei ambasade au găzduit reprezentanți locali ai luptei împotriva traficului de persoane din Cluj, care au avut și posibilitatea de a participa cu întrebări către vorbitorii din București.