Traficul sau sclavia sexuală este fenomenul care presupune exploatarea femeilor și copiilor, în interiorul țării sau peste hotare, prin forțarea acestora de a întreține relații sexuale contra bunurilor materiale sau a banilor.
Exploatarea prin sex comercial cuprinde următoarele ramuri:
- prostituție,
- pornografie
- trafic sexual cu femei și copii.
În fiecare an se estimează că peste 800 000 femei și copii sunt traficati peste granițele internaționale, ca să nu mai vorbim de numărul celor traficate intern. (există un număr anume de bărbați și băieți traficati în aceleași scopuri, dar mult mai mic)
Unele ramuri ale traficului sexual sunt foarte vizibile, cum ar fi prostituția. Dar, multe victime traficate rămân nevăzute în bordeluri de cea mai joasă speță, moteluri, saloane de masaj, cluburi de striptease sau apartamente.
Tiparul migrării traficului de persoane este de la Est la Vest în fiecare țară iar unul dintre elementele comune pe care le au victimele este sărăcia extremă din țările lor; acolo unde nu există oportunități economice, unde locurile de muncă sunt plătite prost sau femeile nu au aceleași drepturi ca bărbații, acestea sunt mult mai vulnerabile la a fi atrase în jocul exploatatorilor.
Cine se ocupă de traficul fetelor și femeilor?
Crima organizată este responsabilă pentru răspândirea la nivel internațional a traficului de persoane. Traficul de persoane, alături de alte elemente care se desprind din acesta, răpiri, violuri, prostituție și abuz fizic, este ilegal în aproape fiecare țară de pe planetă. Totuși, din cauza corupției instituțiilor responsabile, de multe ori poliția, guvernul local, favorizează răspândirea fenomenului.
De ce trafichează traficanții ?
Pentru că exploatarea sexuală este extrem de profitabilă, în special în zonele unde oportunitățile pentru educație și locuri de muncă sunt limitate. Potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC), cei mai mulți traficanți provin din Asia, aceștia fiind urmați îndeaproape de Europa Centrală și Sudul și Vestul Europei. Grupurile de crimă organizată implicate adesea în traficul sexual cu femei și copii, sunt implicate în traficul cu arme și droguri, și de cele mai multe ori folosesc violența ca să-și atingă scopurile.
Într-o societate în care femeile și fetele sunt subevaluate, acestea sunt în mare risc de a fi abuzate sau traficate. Dacă statutul economic și educația acestora s-ar îmbunătăți, posibilitatea exploatării lor s-ar reduce la jumătate.
Cum sunt femeile traficate?
Unele dintre ele sunt ademenite cu oferte atractive de muncă: asistente în magazine sau chelnerițe. Altora li se promit căsătorii avantajoase, oportunități de a-și dezvolta educația sau o viață mai bună. Iar unele femei sunt pur și simplu vândute traficanților de către iubiți, prieteni, vecini și chiar părinți.
Victimele traficate trec de obicei prin mâinile mai multor traficanți și prin mai multe țări, fiind mutate tot mai departe de țara natală.
De exemplu, o femeie din Ucraina, poate fi vândută unui traficant din Turcia care o trimite mai departe unui traficant din Thailanda. Pe parcursul experienței aceasta devine confuză și dezorientată. Fiind în „custodia” altcuiva, acesteia i se ia pașaportul și actele de identitate. Ajungând astfel să stea „ilegal” într-o țară anume, dependența de recrutori devine mai mare. O altă modalitate de a le face pe acestea să rămână într-un loc, este să li se spună că recrutorii au plătit o sumă imensă pentru călătoria lor și ele trebuie să își plătească datoria față de aceștia. Neavând bunuri materiale, sunt trimise la muncă în moteluri sau apartamente, uneori fiind obligate să întrețină relații sexuale cu până la 30 clienți pe zi (fiind astfel predispuse la boli foarte grave care se transmit sexual)
Victimele traficului de persoane experimentează adesea diferite stadii de depresie fizică și psihică. Fiind amenințate că familiile lor vor fi grav rănite sau omorâte dacă fug sau raportează traficanții la poliție, acestea ajung în final să se supună celor care le țin captive.
( un alt motiv de frustrare este pentru acestea momentul când reușesc să fugă și se trezesc singure într-o țară străină, unde nu cunosc limba, nu au acte sau bani să se întoarcă acasă)
Adesea, înainte de a ajunge pe mâna clienților, fetele/femeile răpite, sunt violate de înșiși traficanți care încep astfel ciclul degradării psihice și al abuzului de cea mai joasă formă. Nu de puține ori acestea sunt drogate ca să fie împiedicate să fugă.
Cine cumpără femei și fete? Cine le cumpără serviciile?
Mulți cred că traficul sexual e ceva ce se întâmplă în altă parte. Totuși, dezvoltarea acestui sector odios se întâmplă lângă noi, și are clienți printre bărbați și femei din toate sectoarele societății, bărbați despre care citim în ziare sau pe care îi întâlnim în tramvai, oameni care de multe ori inconștient, duc „industria” mai departe.
Unul dintre motivele pentru care traficul sexual este în creștere în multe părți ale lumii este felul în care este percepută problema la nivel mondial, felul în care femeile sunt privite și private de drepturi esențiale, puțina atenție care se acordă acestei probleme ca și cum nu este nimic în neregulă cu prostituția.
Puțini oameni realizează cât de strâns este conectată problema comerțului sexual și a traficului ilegal de femei și fete. Există o percepție conform căreia toate fetele care practică prostituția sunt acolo de bunăvoie și pentru că și-au ales acest stil de viață.
Ca să nu mai vorbim despre turismul sexual – ( călătorii sau vacanțe cu scopul de a avea sex) – aceasta este o industrie de miliarde de dolari care încurajează direct exploatarea femeilor și a fetelor. Multe ”agenții” care promovează acest gen de turism își atrag clienții cu promisiunea de a fi așteptați la destinație de fete tinere, marketeaza direct pedofilii care caută sex cu minori sau pe aceia care cred că dacă vor întreține relații sexuale cu fete virgine sau minore se vor vindeca de boli cu transmitere sexuală.
Contrar acestei mentalități, acești bărbați răspândesc HIV și alte boli victimelor lor tinere dând astfel naștere unei epidemii locale.
Care sunt efectele exploatării sexuale?
Traficul are efecte devastatoare asupra psihicului, părții emoționale și fizicului femeilor sau fetelor care sunt prinse în această capcană. În afara abuzurilor fizice care sunt extreme uneori, femeile traficate suferă un stres emoțional intensiv care include rușine, amărăciune, frică, dezgust și gânduri de sinucidere. Victimele adesea experimentează stresul post traumatic și o dată cu acesta, o neliniște profundă, depresie și insomnii. Multe dintre acestea încearcă să liniștească gândurile și trăirile cu alcool sau alegând drogurile ca „medicament”.
În concluzie, nu numai că traficul sexual face rău atâtor indivizi, victimelor, familiilor lor, dar are efecte negative și asupra societății prin pierderea forței de muncă și prin subminarea autorității guvernului încurajând corupția și amenințând sistemul de securitate al întregii populații.