Nu de mult s-a încheiat Săptămâna Altfel. Peste 300 de profesori din toată țara au decis să abordeze problema traficului de persoane în școlile și clasele lor, avertizând elevii asupra pericolului real al acestui flagel dar și învățându-i cum să se protejeze.
Am luat pulsul prin fotografiile primite de peste tot, dar și prin mărturiile sincere ale profesorilor coordonatori. Iată mai jos câteva dintre acestea:
- “Sunt profesor de engleză și anul acesta am avut parte de o surpriză: o adolescentă clasa a 9 a, bobocel am putea spune, nu s-a prezentat de la începutul anului la școală și pe semestrul 2 diriginta a descoperit că a fost furată de acasă de proxeneți. A fost dusă în străinătate, însă cu sprijinul autorităților a fost adusă în țară. Acum s-a reinscris pe semestrul doi la școală și este unul din elevii cei mai buni din clasă. Sunt cazuri demne de luat în seamă și de informat posibilele victime pentru a stopa aceste nelegiuri.“
Găești, Dâmbovița
- “Am ales acest subiect, deoarece cred că orice fată poate fi amăgită de un așa zis ”binevoitor”, că i se poate întâmpla orice. Una din elevele mele coresponda cu cineva pe Facebook, iar acel cineva căuta să o influențeze negativ. Din fericire, mi-a spus și am încercat să-i explic riscurile la care se supune. Cred că filmul i-a explicat mai bine decât aș fi putut eu să o fac. Mulțumesc!”
Școala Gimnazială Preutești
- “Există o sclavie modernă – epavele umane lăsate în putrefacţie de către traficul de carne vie, droguri, violenţa în familie, delicvenţa juvenilă, crima organizată şi ramnificaţiile acestora. Sclavia modernă şi-a depăşit din păcate surata străveche.
Cine nu-şi face timp pentru familie, ori nu mai are vreme de ea, ori lasă pe altcineva să-i asedieze cetatea.”
- „Copiii au conștientizat acest subiect trist dar adevărat, s-au întrebat cum putem face noi, oamenii obișnuiți, ceva pentru a împiedica evoluția traficului de ființe umane.Și-au pus și o întrebare esențială: Reușesc cei vânduți să scape și să-și reia cursul vieții obișnuite?“
Școala Gimnazială Moara Nica, jud. Suceava
- „Fiind foarte apropiată de elevii mei și comunicând foarte mult cu ei atât la ore, cât și în afara lor, mi-am dat seama că de multe ori minimalizează sau pur și simplu nu cunosc pericolele care stau la pândă. Sunt preadolescenți și adolescenți, deci vor să placă tuturor, să fie în felul lor original, să se comporte cum își doresc și de multe ori acest lucru înseamnă că se pot revolta împotriva a ceea ce spun adulții, ca și cum sigur nu este adevărat și nici bun.
În plus, de multe ori se detașează de realitate, pentru că li se pare că nimic nu i-ar putea atinge (sunt inteligenți, precauți) sau că toate se întâmplă undeva înafara lumii lor. Mulți dintre ei refuză să își atingă potențialul maxim, pentru că doresc să fie ca X, Y care a mers în străinătate, a câștigat mulți bani și acum are nu știu ce obiect de valoare. Își doresc ca lucrurile să li se pună în față cât mai simplu și cred de multe ori în anunțurile fără substanță. Mai mult, am văzut câteva anunțuri relativ suspecte pe care le citeau – bilete despre joburi înafară. În concluzie, am ales această activitate pentru că vreau să-mi ajut elevii.”
Gura Humorului, Suceava
Le mulțumim dascălilor cărora le pasă de binele elevilor lor, cărora nu le este teamă să abordeze un subiect complicat și care fac toate eforturile pentru a preveni flagelul traficului de persoane în școlile sau comunitățile lor. Cu mare drag, să ne reîntâlnim și la edițiile viitoare.
P.S. Dacă aveți și alte mărturii, adăugați-le în comentarii și noi le vom include în articol. Mulțumim.